Η Ι σ τ ο ρ ί α τ η ς Π ε ρ ι ο χ ή ς T o k a j

Milestones

Ι σ τ ο ρ ί α α π ό τ ο 1 7 0 0

...

Ιστορία πριν την Ιστορία

Από τις 500 περίπου ποικιλίες αμπελιών που υπάρχουν στον κόσμο, στην περιοχή Τοκάι της Ουγγαρίας φύονται σχεδόν 130 από αυτές.

16ος αιωνας

Με την κατάκτηση της Ουγγαρίας από τους Οθωμανούς, η περιοχή μετατρέπεται στο σημαντικότερο οινοπαραγωγικό κέντρο της χώρας.

17ος αιωνας
Τα γλυκά κρασιά aszú (προφέρονται “αζού”, που σημαίνει “ξερά” και χαρακτηρίζει τα βοτρυτισμένα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή) της περιοχής Τοκάι χαρακτηρίζονται από τον Βασιλιά Λουδοβίκο 14ο της Γαλλίας ως “Vinum Regum, Rex Vinorum” – δηλαδή “κρασιά των βασιλέων, βασιλείς των κρασιών”.

1737

Κατατάσσονται οι πρώτοι αμπελώνες του χωριού Mád στην καρδιά της περιοχής Τοκάι – η πρώτη κατάταξη αμπελώνων στον κόσμο.

ΜΕΣΑ 18ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Τα ήδη δημοφιλή στις ευρωπαϊκές Αυλές aszú γίνονται ακόμη πιο δημοφιλή στην αριστοκρατία και τους διανοούμενους της εποχής – ο Βολταίρος εξαίρει την ποιότητά τους, γράφοντας για το πώς τα “χρυσά αποστάγματα του Τοκάι θωπεύουν κάθε ίνα του εγκεφάλου του, μεταφέροντας μια φλόγα που αποπνέει εξυπνάδα λαμπερή όσο το χρώμα του κρασιού”

ΤΕΛΗ 18ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Έλληνες έμποροι που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Τοκάι, έχουν συστήσει ειδικό εμπορικό σύνδεσμο που απολαμβάνει ειδικά δικαιώματα, με κύριο στόχο το εμπόριο κρασιών Τοκάι. Το χωριό μετατρέπεται σε κέντρο της Ελληνικής κοινότητας, με την Ελληνορθόδοξη εκκλησία στην κεντρική πλατεία να ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα, μαζί με το σπίτι της οικογένειας Καρατσώνη, που στις μέρες μας στεγάζει το Μουσείο της πόλης του Τοκάι.

19ος αιωνας

Μια τεράστια επιδημία φυλλοξήρας αποδεκατίζει τα αμπέλια της περιοχής Τοκάι. Από τις 130 γηγενείς ποικιλίες, επιζούν ουσιαστικά μόνο οι Furmint και Hárslevelü, οι οποίες έκτοτε έχουν συμπληρωθεί από το κίτρινο μοσχάτο (Sárga Muskotály) και σε μικρότερο βαθμό τις Kabar, Kövérszőlő και Zéta.

20ος αιωνας

Η παράδοση του Τοκάι συνεχίζει μέσα από σχεδόν 6.000 μικρούς παραγωγούς. Το 1967 η πόλη μετρά 185 κελάρια, ενώ η πραγματική άνθιση έρχεται μετά το 1990 και την ίδρυση ανεξάρτητων οινοποιών, μεταξύ των οποίων και η MAD Wine, που εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της περιοχής.

MAD WINE

Ο ι Έ λ λ η ν ε ς τ ο υ T o k a j

As part of the agricultural industry, we fully depend on our surrounding, just as it depends on us. That’s why we grow our produce organically and sustainably. Over the past decades the carbon footprint of the winery has been positive, which is something we’re really proud of.

Πάντοτε ανήσυχα και εμπορικά πνεύματα, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη που ήταν Έλληνες οι έμποροι που ανέδειξαν και άνθισαν την παραγωγή κρασιού Tokaj. Στο κέντρο της πόλης Tokaj, δεσπόζουν δύο ισχυρά σύμβολα της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή: η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η έπαυλη Καρατσώνη, σήμερα Μουσείο της Πόλης, γεμάτη ορθόδοξα κειμήλια και μνήμες από μια εποχή μεγαλείου και αίγλης για την περιοχή.

MAD WINE

Τ α κ ρ α σ ι ά T o k a j σ τ η ν Τ έ χ ν η

As part of the agricultural industry, we fully depend on our surrounding, just as it depends on us. That’s why we grow our produce organically and sustainably. Over the past decades the carbon footprint of the winery has been positive, which is something we’re really proud of.

Η μυστηριώδης αύρα που αποπνέουν τα “κρασιά των βασιλέων” δεν θα μπορούσε παρά να εμπνεύσει συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες. Τα γλυκά κρασιά Aszú κάνουν την εμφάνισή τους στον Φάουστ του Βόλφγκανγκ Γκαίτε αλλά και σε έργα του Αλέξανδρου Δουμά, του Χένρικ Ίψεν και ακόμα και στο Φάντασμα της Όπερας, ως το επιλεγμένο ποτό του επώνυμου χαρακτήρα.

MAD WINE

Η φ ι λ ο σ ο φ ί α

As part of the agricultural industry, we fully depend on our surrounding, just as it depends on us. That’s why we grow our produce organically and sustainably. Over the past decades the carbon footprint of the winery has been positive, which is something we’re really proud of.

“Όσο πιο παλιό, τόσο πιο καλό”. Ο ιδιαίτερος τρόπος παρασκευής των κρασιών Tokaj αλλά και το είδος των αμπελώνων της περιοχής, τα κάνει να διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με κρασιά άλλων χωρών, ακόμα και σε σχέση με όσα γνωρίζουμε στην Ελλάδα.

Οι ποικιλίες Furmint και Hárslevelü διαθέτουν απαράμιλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και χάρη στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην οινοποιία, η φρεσκάδα τους διατηρείται για αρκετά χρόνια μετά τη χρονιά παραγωγής. Μπορείτε να ανοίξετε ένα μπουκάλι Dry by Tokaj του 2019, και θα μοιάζει σαν να βγήκε μόλις χθες από τη γραμμή παραγωγής μας!